The Thirteenth Tribe

by Arthur Koestler

KHAZAR imperiet og dets arv

Denne boken beskriver historien om det gamle Khazar riket, en stor, men nesten glemt makten i Øst-Europa, som i mørke år ble konvertert til jødedommen. Khazaria ble til slutt utryddet av styrkene av Dsjengis Khan, men bevis indikerer at Khazars selv emigrerte til Polen og dannet vugge av Vest Jøder.
Khazarene "spredte seg fra Svartehavet til det Kastpiskehav, fra Kaukasus til Volga, og de var medvirkende til å stoppe de muslimske angrep mot Bysants, den østlige kjeven av den gigantiske "knipetang" bevegelse som i Vesten feide over Nord-Afrika og inn i Spania.

I andre del av denne boken, "The Heritage," Reflekterer Mr. Koestler om den ultimate tro på Khazars og deres innvirkning på rasemessige sammensetning og sosiale arv av moderne Jøder. Han produserer et stort verk, med omhyggelig detaljert forskning, til støtte for en teori som høres enda mer overbevisende for tilbakeholdning med den som er avansert. Likevel bør denne teorien bekrefte, uttrykket "antisemittisme" ville bli uten mening, ettersom man, som Mr. Koestler skriver, er basert på en misoppfatning som deles av både mordere og deres ofre. Historien om Khazar riket,slik det sakte går fram av fortiden, begynner å se ut som den mest grusomme spøk som historien noensinne har begått. "

Del en

Utviklingen og fallet av Khazars

"I Khazaria, finnes i store mengder sauer, honning, og jøder." Muqaddasi, Descriptio Imperii Moslemici (tiende århundre).

Utviklingen
Omkring den tid Charlemagne ble kronet til keiser i Vestens rike, ble den østlige innskrenkning av Europa mellom Kaukasus og Volga styrt av en jødisk stat, kjent som Khazar riket. På toppen av sin makt, fra det sjuende til tiende århundret e.Kr., og den spilte en betydelig rolle i utformingen av skjebner i middelalderen, og følgelig også av det moderne Europa. Den bysantinske keiseren og historiker, Konstantin Porphyrogenitus (913-959), må ha vært vel klar over dette, da han skrev i sin avhandling i domstol protokollene, at brevene var adressert til paven i Roma, og til keiseren av West, og som hadde et gull segl, verdt to solidi knyttet til dem, mens meldinger til kongen av Khazars vises et segl verdt tre solidi. Dette var ikke smiger, men Realpolitikk. "I perioden som vi er opptatt av," skrev Bury, "det er sannsynlig at Khan av Khazars var av mindre betydning i lys av den imperialistiske utenrikspolitikk, enn Karl den Store og hans etterfølgere." Landet til Khazars, et folk av tyrkisk opprinnelse, okkuperte en strategisk nøkkel posisjon på den avgjørende hovedåren mellom Svartehavet og Kaspihavet, der de store østlige krefter av perioden konfronterte hverandre. Det fungerte som en buffer som beskytter Bysants mot krenkelse av Lusty Barbarian stammemedlemmer fra de nordlige stepper - Bulgars, Magyars, Pechenegs, osv. - og senere vikingene og russerne. Men like viktig, eller enda viktigere, både fra synspunkt av bysantinske diplomati og i europeisk historie, er det faktum at Khazars hærer effektivt blokkert den arabiske invasjon, i sin mest ødeleggende kraft, på et tidlige stadie, og dermed hindret den muslimske erobring av Øst-Europa. Professor Dunlop of Columbia University, en ledende autoritet på historien om Khazarene, har gitt en kortfattet oppsummering av denne avgjørende, og ennå nesten ukjente episode:

Khazarlandet lå på tvers av den naturlige linjen i forkant av araberne. Innen noen få år etter Muhammad død (632 e.Kr) sveiper armeene i kalifatet, nordover gjennom vrakdeler av to imperier og førte alle foran seg, og nådde de store fjell barriere i Kaukasus. Barrieren ble passert, og veien lå åpen for landene i Øst-Europa. Det var, på linje med Kaukasus araberne møtte styrkene i en organisert militær makt, og som effektivt forhindret dem fra å utvide sine erobringer i denne retning. Krigere av arabere og Khazarer, varte i mer enn hundre år, men lite kjent, og har derfor en stor historisk betydning. The Franks av Charles Martel, på feltet av Tours, snudde bølgen av arabiske invasjonen. På omtrent samme tid ble trusselen mot Europa i øst neppe mindre akutte… De seirende muslimer ble anholdt av krefter fra Khazar riket. Det kan neppe være tvil om at for eksistensen av Khazars i regionen nord for Kaukasus, Bysants, dette festningsverket av europeisk sivilisasjon i øst, ville ha funnet seg selv utradert av arabere, og historien til kristendommen og islam kan godt ha vært veldig forskjellig fra hva vi vet.

Det er kanskje ikke overraskende, gitt disse omstendigheter, som i 732 - etter en rungende Khazar seieren over araberne - fremtiden keiseren Konstantin V giftet seg med en Khazar prinsesse. I god tid i forveien, ble deres sønn keiseren Leo IV, kjent som Leo den Khazar. Ironisk nok, det siste slaget i krigen, AD 737, endte i en Khazar tap. Men innen den tid den drivkraft av de muslimske hellige krigen ble brukt, den kalifatet ble roket av interne dissensions, og den arabiske Invaders retraced sine trinnene over Kaukasus, uten å ha fått en permanent fotfeste i nord, mens Khazars ble sterkere enn de har tidligere vært. Et par år senere, sannsynligvis AD 740, kongen, hans domstol og militær avgjørelse klasse omfavnet den jødiske tro, og jødedommen ble den statlige religionen av Khazars. Ingen tvil sine samtidige ble så forbauset av denne beslutningen som moderne vitenskapsmenn var da de kom over bevisene i den arabiske, bysantinske, russisk og hebraisk kilder. En av de siste kommentarene er å finne i et arbeid av den ungarske marxistiske historikeren, dr. Antal Bartha. Hans bok om Magyar Society i åttende og Niende Centuries har flere kapitler på Khazars, som under mesteparten av denne perioden at ungarerne var styrt av dem. Likevel deres konvertering til jødedommen er behandlet i et enkelt avsnitt, med åpenbare forlegenhet. Der kan vi lese:

Våre undersøkelser kan ikke gå inn i problemstillinger knyttet til idéhistorie, men vi må bringe leserens oppmerksomhet til saken i Khazar riket er statlig religion. Det var den jødiske tro, som ble den offisielle religionen i dommen, lagt av samfunnet. Unødvendig å si at aksepten av den jødiske tro som statens religion av en etnisk ikke-jødiske folk kunne være gjenstand for interessante spekulasjoner. Vi skal imidlertid begrense oss til den bemerkning at dette offisielle konvertering - i trass av Christian omvendelse av Bysants, den muslimske innflytelsen fra øst, og på tross av politisk press på disse to maktene - til en religion som ikke hadde noen støtte fra noen politisk makt, men ble forfulgt av nesten alle - har kommet som en overraskelse for alle historikere opptatt med Khazars, og kan ikke betraktes som utilsiktet, men må regnes som et tegn på den uavhengige politikken gjennomføres ved at rike.

Som etterlater oss bare litt mer forvillelse enn før. Likevel, mens kildene varierer i liten detalj, de viktigste fakta er utover tvisten. Hva er i tvist er skjebnen til det jødiske Khazars etter ødeleggelsen av sitt imperium, i den tolvte eller trettende århundre. På dette problemet er kildene snaue, men ulike sene middelalderen Khazar bosetninger er nevnt i Crimea, i Ukraina, i Ungarn, Polen og Litauen. Det generelle bildet som avtegner seg fra disse fragmenterte biter av informasjon er at av en migrering av Khazar stammene og samfunn i de regionene i Øst-Europa - hovedsakelig Russland og Polen - der, på Dawn of the Modern Age, den største konsentrasjonen av jøder ble funnet . Dette har ført flere historikere til formodning om at en betydelig del, og kanskje flertallet av østlige jøder - og dermed av verdens jøder – kanskje er Khazarere, og ikke av semittisk opprinnelse. Den vidtrekkende implikasjoner av denne hypotesen kan forklare den store forsiktighet som utøves av historikere, nærmere dette motivet - hvis de ikke unngår det helt. Dermed i 1973-utgaven av Encyclopaedia Judaica artikkelen "Khazars" er signert av Dunlop, men det er en egen avdeling som arbeider med "Khazar jøder etter fallet av riket", undertegnet av redaktører, og skrevet med den åpenbare hensikt å unngå opprør i troende dogme av den valgte Rase:

Den tyrkisk-talende Karaites [en fundamentalistisk jødisk sekt] av Crimea, Polen, og andre steder har bekreftet en sammenheng med Khazars, som kanskje er en bekreftes på bevis fra folklore og sosialantropologi, samt språk. Det synes å være en betydelig mengde bevis bekreftelser til den fortsatte tilstedeværelsen i Europa av etterkommere av Khazars.

Hvor viktig, i kvantitative termer, er "tilstedeværelse" av kaukasisk sønner av Japheth i telt av Shem? En av de mest radikale forståelser av hypotesen om Khazar opphavet til Jewry, er professor i Mediæval, i jødisk historie ved Tel Aviv University, AN Poliak. Hans bok Khazaria (på hebraisk) ble utgitt i 1944 i Tel Aviv, og en andre utgave i 1951,5 I sin innledning skriver han at fakta etterspørsel --

en ny tilnærming, både til problemet med forholdet mellom Khazar Jewry og andre jødiske samfunn, og til spørsmålet om hvor langt vi kan gå i forbindelse med denne [Khazar] Jewry som kjernen i den store jødiske bosetting i Øst-Europa. ... Etterkommere av denne bebyggelsen - de som ble værende der de var, de som emigrerte til USA og andre land, og de som dro til Israel - utgjør nå den store majoriteten av verdens Jøder.

Dette ble skrevet før den fulle omfanget av Holocaust ble kjent, men det endrer ikke det faktum at det store flertallet av gjenlevende jøder i verden er av øst-europeisk - og dermed kanskje hovedsakelig av Khazar - opprinnelse. I så fall vil dette bety at deres forfedre ikke kom fra Jordan, men fra Volga, ikke fra Kanaan, men fra Kaukasus, når antas å være av holderen av Aryan race, og som genetisk er de mer nært relatert til Hun, Uigur og Magyar stammene enn å ætt av Abraham, Isak og Jacob. Skulle dette vise seg å være tilfelle, og begrepet "antisemittisme" ville bli annullert mening, basert på en misoppfatning som deles av både mordere og deres ofre. Historien om Khazar riket, som det sakte går fram av fortiden, begynner å se ut som den mest grusomme som historien har noensinne presentert.

2

"Attila var tross alt bare konge i et kongerike av telt. Hans stat forsvant - mens den foraktede by, Konstantinopel fikk makt. Telt forsvant, og byene forble. Hun var en virvelvind." Således Kassel, en nittende århundre orientalist, impliserer at Khazars ble delt, av lignende årsaker, en liknende skjebne. Likevel Attilas tilstedeværelse på den europeiske scenen varte bare i åtti år, * [Fra circa 372, når Huns første gang flyttet vestover fra nord steppes av det Kaspiske hav, til døden av Attila i 453.] Mens Khazarriket holdt sin egen del i den beste delen av fire århundrer. De bodde også hovedsakelig i telt, men de hadde også store urbane bosettinger, og var i ferd med å omskape seg fra en stamme av nomade krigere, inn i en nasjon av bønder, kveg-oppdrettere, fiskere, vintreet-dyrkere, handelsfolk og dyktige håndverkere. Sovjetiske arkeologer har håndfaste bevis for en relativt avansert sivilisasjon som var helt forskjellig fra "Hun virvelvind". De fant spor av landsbyer som strekker seg over flere miles, med hus forbundet med gallerier store krøtterbudskaper, saueflokker og stall (disse måles 3-31/2 x 10-14 meter og ble støttet av klosser. Noen gjenværende oksepløyere viste bemerkelsesverdige håndverk, noe en kan se av bevarte gjenstander som spenner, hekter og dekorativ tallerkener.

Av spesiell interesse var grunnmurene, senket ned i bakken, med hus bygget i en sirkulær shape. Ifølge den sovjetiske arkeologer, ble disse funnet over hele territorier, bebodd av Khazars, og var av en tidligere dato enn de "normale" , Rektangulære bygninger. Tydeligvis runden-hus symboliserer overgangen fra bærbare, kuppel-formet telt til permanente boliger, fra nomadic til et oppgjør, eller snarere semi-oppgjør, eksistens. For samtidens arabiske kilder forteller oss at Khazars bare værende i sine byer - inkludert selv sin hovedstad, Itil - i løpet av vinteren; kommer våren, de pakket sine telt, forlot sitt hus og sallied videre med sau eller storfe i steppes, eller camped i sine cornfields eller vingårder .. Utgravingene viste også at de rike var, under den senere perioden, omgitt av en utførlig kjede av fortifications, som daterer seg fra det åttende og niende århundret, som beskyttet sin nordlige grenser mot åpne steppes. Disse festninger dannet en grov semi-sirkulære buen fra Crimea (som Khazars styrt etter en tid) i hele nedre del av Donetz og Don til Volga, mens mot sør de var beskyttet av Kaukasus, i vest av Svartehavet, og til øst av "Khazar Sea", Kaspihavet .* [ "Til denne dag, muslimer, som minner om den arabiske terror av Khazar brutt, fremdeles ringe det Kaspiske hav, et hav så skiftende som nomadefolk, og vaskemaskin Steppe til deres land deler, Bahr-ul-Khazar - "den Khazar Sea". " (WE 0. Allen, A History av georgisk personer, London 1952).] Men det nordlige kjede av fortifications merket bare en indre ringen, beskytte stabil kjerne av Khazar land; de faktiske grensene for deres rår over stammene av nord svingt i henhold til Suksessen for krig. På toppen av sin makt de kontrollerte eller exacted hyllest fra rundt tretti forskjellige nasjoner og stammer inhabiting det store territorier mellom Kaukasus, Aral Hav, i Ural-fjellene, byen Kiev og ukrainsk steppes. Personene under Khazar suzerainty inkludert Bulgars, Burtas, Ghuzz, Magyars (ungarerne), den gotiske og greske kolonier av Crimea, og Slavonic stammene i nord-vestre woodlands. Utover disse utvidet hersker, Khazar hærer også raided Georgia og Armenia, og penetrert i den arabiske kalifatet så langt Mosul. Med ordene til den sovjetiske arkeolog MI Artamonov: 10

Fram til det niende århundre, den Khazars hadde ingen rivaler til deres overlegenhet i områdene nord for Svartehavet og tilstøtende steppa og skog regioner i Dnieper. Den Khazars var øverstkommanderende mestere i den sørlige delen av Øst-Europa for et århundre og en hall, og presenterte en mektig skansekledning, blokkerer Ural-kaspiske gateway fra Asia til Europa. Under hele perioden har de holdt tilbake onslaught av nomadic stammer fra Østen.

Ta et bird's øyne se av historien til den store nomadic imperier i øst, den Khazar riket inntar en mellommann posisjon i tid, størrelse og grad av sivilisasjon mellom Hun og Avar Empires som gikk forut, og Mongol Empire at lyktes det.

3

Men hvem var disse merkelige menneskene - bemerkelsesverdig like mye av sin kraft og prestasjoner som ved sin konvertering til en religion av outcasts? Beskrivelsene som har kommet ned til oss kommer i fiendtlige kilder, og kan ikke tas til pålydende. "Som til Khazars", en arabisk chronicler 11 skriver, "de er mot nord av bebodde jord mot den 7. clime, har over hodet på Constellation av Plow. Deres land er kaldt og vått.

Følgelig sine complexions er hvit, øynene blå, håret flyter og overveiende reddish, kroppen sin store og deres natures kaldt. Deres generelle aspektet er wild ".. Etter et århundre med krig, den arabiske forfatteren åpenbart ikke hatt noen stor sympati for Khazars. Nor hadde de georgiske eller armensk skriftlærde, som land, med en mye eldre kultur, hadde vært flere ganger devastated ved Khazar horsemen . A Georgian Chronicle, echoing en eldgammel tradisjon, identifiserer dem med vertene av Gog og Magog - "wild menn med skrekkelig står overfor og oppførsel av ville dyrene, eaters av blod," 12 En armensk forfatter refererer til "de forferdelige multituden av Khazars med uforskammet, bred, lashless ansikter og fallende lange håret, som kvinner ",13 Endelig er den arabiske geografen Istakhri, en av de viktigste arabiske kilder, har dette å si: 14" Den Khazars ikke likne tyrkerne. De er black-haired, og er av to typer, en som kalles Kara-Khazars, [Black Khazars] som er swarthy verging på dypt svart som om de var en slags indisk, og en hvit slag [Ak-Khazars], som er strikingly kjekk ".. Dette er mer flattering, men bare legger til forvirring. For det var vanlig blant tyrkiske folkeslag til å henvise til den avgjørelse klasser eller skotske klanene som" hvite ", til de lavere lag som" svart ". Således er det ingen grunn til å tro at "White Bulgars" var hvitere enn "Black Bulgars", eller at "White Huns" (den Ephtalites) som invaderte India og Persia i det femte og sjette århundret var rettferdig hud enn de andre Hun stammene som invaderte Europa. Istakhri svarte-skinned Khazars - så mye annet i hans og hans kolleger skrifter - var basert på hearsay og legende, og vi er ingen av visere om Khazars' fysiske utseende, eller deres etnisk opprinnelse .. Det siste spørsmålet kan bare bli besvart i en vag og generell måte. Men det er like frustrerende å høre på opprinnelsen av Huns, Alans, Avars, Bulgars, Magyars, Bashkirs, Burtas, Sabirs, Uigurs, Saragurs, Onogurs, Utigurs, Kutrigurs, Tarniaks , Kotragars, Khabars, Zabenders, Pechenegs, Ghuzz, Kumans, Kipchaks, og dusinvis av andre stammene eller personer som på en gang eller en annen i levetiden til Khazar riket gikk gjennom Slokkeanlegg Strømførsining Totalleverandører av disse migratory lekeplasser. Selv Huns, hvorav vi vet mye mer, er av usikker opprinnelse; deres navn er tilsynelatende stammer fra den kinesiske Hiung-nu, som angir warlike nomadefolk generelt, mens andre nasjoner brukt navnet Hun i en like kritikkløs måte å nomadic horder av alle slag, inkludert "White Huns" nevnt ovenfor, er det Sabirs, Magyars og Khazars .* [Det er morsomt å merke seg at mens britene i første verdenskrig brukte uttrykket "Hun" i samme pejorative forstand, i min innfødt Ungarn skolebarn ble lært å se opp til "vår strålende Hun forfedre" med patriotisk stolthet En ekslusiv Roing klubb i Budapest ble kalt "Hunnia", og Attila er fortsatt en populær fornavn.]. I det første århundret AD, den kinesiske kjørte disse ubehagelig Hun naboer vestover, og dermed startet en av de periodiske avalanches som blåst for mange århundrer fra Asia mot Vesten. Fra det femte århundre framover, mange av disse vestover-bundet stammene ble kalt av det generiske navnet på "tyrkerne". Begrepet er også ment å være av kinesisk opprinnelse (tilsynelatende er avledet fra navnet på en ås) og ble senere brukt for å referere til alle stammene som snakket språk med visse felles kjennetegn - den "Turkic" språk-gruppe. Dermed begrepet Turk, i den forstand som det ble brukt av middelalderske forfattere - og ofte også av moderne ethnologists - refererer primært til språk og for ikke å rase. I denne sammenhengen er det Huns og Khazars ble "Turkic" folk .* [Men ikke Magyars, der språket tilhører den finsk-Ugrian språk gruppen.] The Khazar språket var tilsynelatende en tsjuvansk dialekt av tyrkisk, hvor det fortsatt beholdes i den autonome tsjuvansk Sovjet-republikk, mellom Volga og Sura. Den tsjuvansk folk er faktisk antas å være etterkommere av Bulgars, som snakket en dialekt som ligner på Khazars. Men alle disse koblingene er heller tenuous basert på mer eller mindre spekulativ fratrekk av orientalsk philologists. Alt vi kan si med sikkerhet er at Khazars var en "Turkic" stammen, som erupted fra den asiatiske steppes, antagelig i det femte århundre av vår tidsregning .. opprinnelsen til navnet Khazar, moderne og avledninger som det skapte , Har også vært gjenstand for mye spekulasjon geniale. Mest sannsynlig ordet er avledet fra den tyrkiske rot Gaz, "å vandre", og betyr "Nomade". Av større interesse for ikke-spesialist er noen påståtte moderne avledninger fra den: blant dem den russiske Cossack og ungarsk Huszar - både betegner martial horsemen; * [Huszar er trolig utledet via serbokroatisk fra gresk referanser til Khazars.] Og også den tyske Ketzer - kjetter, dvs. jøde. Hvis disse avledninger er riktige, ville de vise at de Khazars hatt en betydelig innvirkning på fantasien av en rekke ulike folkeslag i middelalderen.

4

Noen persisk og arabisk Chronicles gir en attraktiv kombinasjon av legender og sladder kolonne. De kan starte med skapelsen og slutter med stop-trykk titbits. Således Yakubi, en niende århundre arabiske historiker, spor opprinnelsen av Khazars tilbake til Japheth, tredje sønn av Noah. Den Japheth motiv oppstår på nytt ofte i litteraturen, mens andre legender koble dem sammen med Abraham eller Alexander den Store. . En av de tidligste saklig referanser til Khazars oppstår i en syrisk kilde ved "Zacharia Rhetor", * [Det var faktisk skrevet av en anonym kompilatoren, og er oppkalt etter en tidligere gresk historiker hvis arbeid er oppsummert i kompilering.] Dateringer fra midten av det sjette århundre. Det nevner Khazars i en liste over personer som bor i regionen i Kaukasus. Andre kilder tyder på at de var allerede mye som bevis et århundre tidligere, og nært forbundet med Huns. I AD 448, den bysantinske keiseren Theodosius II sendte en ambassade til Attila som omfattet et berømte rhetorician ved navn Priscus. Han holdt ett minutt kontoen ikke bare av den diplomatiske forhandlinger, men også av domstolen intrigues og Goings-on i Attila's luksuriøse banketter hallen - han var faktisk den perfekte sladder spaltist, og er fortsatt en av de viktigste kildene til informasjon om Hun tollen og vaner. Men Priscus har også anekdoter å fortelle om et folk i henhold til de Huns som han kaller Akatzirs - det er svært sannsynlig, vil AK-Khazars, eller "hvit" Khazars (som distinkt fra "Black" Kara-Khazars) .** [The "Akatzirs" er også nevnt som en nasjon av kriger av Jordanes, den store Goth historiker, et århundre senere, og den såkalte "geograf av Ravenna" uttrykkelig identifiserer dem med Khazars. Dette er akseptert av de fleste moderne myndigheter. (Et bemerkelsesverdig unntak er Marquart, men se Dunlop's gjendrivelse av sitt syn, op. Cit., S.. 7F.)

Kassel, for eksempel, påpeker at Priscus står på uttale og staving følger den armensk og georgisk: Khazir.] Den bysantinske keiseren, Priscus forteller oss, forsøkte å vinne kriger rase over til hans side, men den grådige Khazar chieftain, oppkalt Karidach, anses de bestikkelse tilbudt ham utilstrekkelig, og side med Huns. Attila beseiret Karidach rival chieftains, installerte ham som den eneste hersker i Akatzirs, og inviterte ham til å besøke hans domstol. Karidach takket ham voldsomt for invitasjonen, og gikk på å si at "det ville være for hardt på et dødelig menneske å se inn i ansiktet av en gud. For, som man ikke kan stirre inn i sola står plate, enda mindre kan en titt inn i Stilt overfor den største guden uten lider skade. " Attila må ha vært fornøyd, for han bekreftet Karidach i sin regelen .. Priscus's kilde bekrefter at Khazars dukket opp på den europeiske scenen rundt midten av det femte århundre som personer under Hunnish suverenitet, og kan sees sammen med Magyars og andre stammene, som senere avkom av Attila's horde.

5

Sammenbruddet av den Hun imperiet etter Attila død beholdt en makt-vakuum i Øst-Europa, som enda en gang, bølge etter bølge av nomadic horder blåst fra øst til vest, fremtredende blant dem den Uigurs og Avars. Den Khazars under mesteparten av denne perioden syntes å være lykkelig opptatt med raiding de rike trans-kaukasisk regioner i Georgia og Armenia, og samle dyrebare plyndring. Under andre halvdel av det sjette århundre ble de den dominerende makt blant stammene nord for Kaukasus. En rekke av disse stammene - den Sabirs, Saragurs, Samandars, Balanjars, etc. - er fra denne datoen framover ikke lenger er nevnt ved navn i kilder: de hadde vært avdempet eller absorbert av Khazars. Den tøffeste motstand, tilsynelatende, ble tilbudt av de kraftige Bulgars. Men også de ble crushingly beseiret (circa 641), og som et resultat av nasjonens delt i to: en del av dem flyttet vestover til Donau, i regionen i det moderne Bulgaria, andre nord-østover til midten Volga, den siste gjenværende under Khazar suzerainty. Vi skal ofte støter på både Donau Bulgars og Volga Bulgars i løpet av denne fortellingen. . Men før de blir en suveren stat, den Khazars fortsatt hadde til å tjene sine lretid under en kort levetid kraft, den såkalte West tyrkiske imperiet, eller Turkut rike. Det var en sammenslutning av stammene, som holdes sammen av en linjal: den Kagan eller Khagan * [Eller Kaqan eller Khaqan eller Chagan osv. Orientalists har sterke Idiosyncrasies om rettskrivning (se Vedlegg I). Jeg skal holde fast ved Kagan som det minst støtende på vestlige øyne. Den h i Khazar er imidlertid dagligtale.] - En tittel som Khazar herskere også ble deretter å adoptere. Denne første tyrkiske staten - hvis man kan kalle det det - varte i et århundre (circa 550-650), og deretter falt fra hverandre, noe som neppe noen sporstoffer. Men det var først etter at etableringen av dette riket at navnet "Turk" ble brukt til å gjelde en bestemt nasjon, som forskjellig fra andre Turkic-talende folkene som Khazars og Bulgars .* [Dette vil imidlertid ikke forhindre at navnet "Turk" fortsatt brukes indiscriminately til noen nomadic stamme av steppes som en Eufemisme for Barbarian, eller et synonym for "Hun". Det førte til mye misforståelser i tolkningen av gamle kilder.]. Khazars Det hadde vært under Hun tutelage, deretter under tyrkisk tutelage. Etter formørkelse av tyrkerne i midten av det syvende århundre var det deres tur til å styre "Kingdom of North", som persere og Byzantines kom til å kalle det. Ifølge en tradisjon, 15 den store persiske kong Khusraw (Chosroes) Anushirwan (den Velsignet) hadde tre gylne Gjestene-troner i hans palass, reservert for keisere av Bysants, Kina og i Khazars. Ingen stat besøk fra disse potentates materialized, og den gylne troner - hvis de fantes - må ha servert en rent symbolsk formål. Men om faktum eller legende, historien passer godt inn med keiseren Konstantin offisielle beretningen om de tre gull segl tildelt av den keiserlige kanselli til den ledende Khazars.

6

Dermed i løpet av de første tiårene av det syvende århundre, like før den muslimske orkan ble sluppet løs fra Arabia, Midtøsten ble dominert av en trekant av myndighet: Bysants, Persia, og West tyrkiske imperiet. De to første av disse hadde vært uregelmessige å føre krig mot hverandre i et århundre, og begge syntes å være på kant av sammenbruddet; i oppfølgeren, Bysants utvinnes, men det persiske riket var snart å møte sin undergang, og Khazars var faktisk i på livet. . De var fremdeles nominally under suzerainty av West tyrkisk rike, som de representerte den sterkeste effektiv styrke, og som de ble snart for å lykkes; følgelig i 627, den romerske keiseren Heraclius konkluderte en militær allianse med Khazars - den første av flere til å følge - med å forberede sin avgjørende kampen mot Persia. Det finnes flere versjoner av den rollen som Khazars i kampanjen som synes å ha vært noe inglorious - men det viktigste fakta er vel etablert. Den Khazars forutsatt Heraclius med 40000 horsemen under en chieftain navngitt Ziebel, hvem som deltok på forhånd i Persia, men så - antagelig lei av den forsiktige strategien med grekerne - slått tilbake for å legge beleiring på Tiflis; dette var mislykket, men den neste året de igjen gikk sammen med Heraclius, tok den georgiske hovedstaden, og returnerte med rik plyndring. Gibbon har gitt en fargerik beskrivelse (basert på Theophanes) med det første møtet mellom den romerske keiseren og Khazar chieftain.16

... Til fiendtlig forbund av Chosroes med Avars, den romerske keiseren motsetning til nyttige og hederlig allianse av tyrkerne .* [By "tyrkerne", som oppfølgeren viser han betyr Khazars.] Ved hans liberale invitasjon til horde av Chozars transportert sine telt fra slettene av Volga til fjellene i Georgia; Heraclius mottatt dem i nabolaget av Tiflis, og Khan med sin nobles dismounted fra sine hester, hvis vi kan kreditt grekerne, og falt nedbrutt på bakken, å elsker den lilla av Caesar. Slike frivillige hyllest og viktig hjelpemiddel var berettiget til å varmeste Takk; og keiseren, og tar av sin egen diadem, plassert den på hodet av den tyrkiske prins, som han saluted med et anbud omfavne og navn på sønnen. Etter en praktfull bankett, han presenterte Ziebel med plate og ornaments, gull, er smykkesteiner, og silke, som hadde vært brukt på Imperial tabellen, og med hans egen hånd, distribuert rik juveler og øredobber til hans nye allierte. I et hemmelig intervju har han laget et portrett av hans datter Eudocia, condescended å smigre de Barbarian med løfte om en rettferdig og august brud, og fikk en umiddelbar succour av førti tusen hest ...

Eudocia (eller Epiphania) var eneste datter av Heraclius av hans første kone. Den lover å gi henne i ekteskapet til "Turk" indikerer en gang til den høye verdien satt av bysantinske Court på Khazar alliansen. Men ekteskapet kom til null fordi Ziebel døde mens Eudocia og hennes suite var på vei til ham. Det er også en ambivalente referanse i Theophanes til at Ziebel "presenterte sin sønn, en beardless gutt" til keiseren - som en quid pro quo? . Det er en annen vakker passasje i en armensk Chronicle, sitering av tekst som kan kalles en Order of Mobilisering utstedt av Khazar linjal for den andre kampanjen mot Persia: det var adressert til "alle stammer og folk [under Khazar myndighet] innbyggerne i fjell og vidder, bor under tak eller åpen himmel, etter å ha hodet barberte eller slitasje håret lange ",17. Dette gir oss et første intimation av heterogene etniske mosaikk som var til å komponere den Khazar riket. Den «ekte Khazars" som hersket det var alltid et mindretall - som østerrikere var i det østerriksk-ungarske monarki.

7

Den persiske staten aldri utvinnes fra crushing tap påført på det ved keiseren Heraclius i 627. Det var en revolusjon; kongen ble drept av sin egen sønn som i sin tur, døde noen måneder senere, et barn ble hevet til tronen, og etter ti år med anarki og kaos de første arabiske hærer for å bryte ut på scenen leverte coup de grace til Sassanide imperiet. På omtrent samme tid, West tyrkisk sammenslutning oppløst i sin stamme-komponenter. En ny trekant av myndighet erstattet den forrige: den islamske kalifatet - kristen Bysants og den nylig dukket Khazar riket i nord. Det falt til det siste å bære brunt av den arabiske angrep i sin innledende fase, og å beskytte slettene i Øst-Europa fra Invaders. . I de første tjue årene av Hegira - Mohammed's fly til Medina i 622, som den arabiske kalender starter - muslimene hadde beseiret Persia, Syria, Mesopotamia, Egypt, og omringet den bysantinske heartland (i dag Tyrkia) i en dødelig semi-sirkel, som strakte seg fra Middelhavet til Kaukasus og den sørlige kysten av det Kaspiske hav. Kaukasus ble en formidabel naturlig hinder, men ikke mer avskrekkende enn Pyreneene, og det kunne være forhandlet frem av pass av Dariel * [nå kalles Kasbek pass.] Eller omgås gjennom defile av Darband, langs det Kaspiske hav land. Dette fortified defile, kalt av araberne Bab al Abwab, Porte de Gates, var et slags historisk telleapparat gjennom som Khazars og andre marauding stammene hadde fra tid alders angrepet landene i sør og tilbake igjen. Nå var det den slår av araberne. Mellom 642 og 652 de gjentatte ganger brøt gjennom Darband Gate og avanserte dypt inn i Khazaria, forsøker å fange Balanjar, den nærmeste byen, og dermed sikre et fotfeste på den europeiske siden av Kaukasus. De ble slått tilbake på enhver anledning i denne første fasen av den arabisk-Khazar krigen; siste gang i 652, i en flott kamp, der begge sider brukte artilleri (katapulter og ballistae). Fire tusen arabere ble drept, inkludert deres sjef, Abdal-Rahman ibn-Rabiah; resten flyktet i uorden over fjellet .. for de neste tretti eller førti år araberne gjorde ikke noe forsøk på ytterligere incursions i Khazar tilfluktssted. Deres viktigste angrepene var nå rettet mot Bysants. På flere anledninger * [AD 669, 673-8, 717-18.] De legges beleiring til Konstantinopel av land og ved sjøen, hadde de vært i stand til å outflank hovedstaden over Kaukasus og rundt Svartehavet, den skjebne den romerske Empire ville trolig ha vært forseglet. Den Khazars, i mellomtiden har subjugated den Bulgars og Magyars, fullført sine vestlige ekspansjon inn i Ukraina og Krim. Men disse var ikke lenger tilfeldig brutt seg til amass booty og innsatte, de var kriger erobring, som omfatter beseiret folk til et imperium med en stabil forvaltning, styrt av mektige Kagan, som utnevnte sin provinsielle guvernører til å administrere og innkreve skatter i beseiret territorier. Ved begynnelsen av det åttende århundre deres tilstand var tilstrekkelig konsolidert for Khazars å ta offensiven mot araberne .. Fra en avstand på mer enn tusen år, regnes intermitterende krigføring som fulgte (den såkalte "andre arabiske krig ", 722-37) ser ut som en serie med kjedelige episoder på en lokal skala, som følger de samme, repeterende mønster: det Khazar kavaleriet i deres tunge panser bryte gjennom pass av Dariel eller Porte de Darband i Caliph's domener til sør ; Etterfulgt av arabiske mot thrusts gjennom de samme pass eller defile, mot Volga, og tilbake igjen. Leter dermed gjennom den gale enden av teleskop, en er minnet på den gamle klirre om edle Duke of York som hadde ti tusen menn;" han marched dem opp til toppen av bakken. Og han marched dem ned igjen. "Faktisk er den arabiske kilder (selv om de ofte overdrive) snakker om hærer av 100000, selv om 300000, menn engasjert på hver side - trolig outnumbering armeene som besluttet den skjebne den vestlige verden på Slaget ved Tours omtrent samme tid .. døden-defying fanatisme som preget disse krigene er illustrert av episoder som selvmord ved brann av en hel Khazar byen som et alternativ til å overgi seg, og forgiftning av vannforsyning i Bab al Abwab av en arabisk generelt, eller ved den tradisjonelle oppfordringen som ville stanse flukt av en beseiret arabiske hær, og gjør det kjempe til siste mann: "Til Hage, muslimer, ikke Fire" - gledene Paradise være trygg på ethvert muslimsk soldat drept i den hellige krigen.. På et stadium i løpet av disse femten år av kjempe Khazars overran Georgia og Armenia, påført et totalt tap på den arabiske hær i slaget ved Ardabil (AD 730) og avanserte så langt Mosul og Dyarbakir mer enn en halv-veien til Damaskus, hovedstaden i kalifatet. Men et ferskt oppdratt muslimsk hær derifrå tidevannet, og Khazars tilbake hjemover over fjellet. Året Maslamah ibn-Abd-al-Malik, mest berømte arabiske generelt av sin tid , Som hadde tidligere ledet den beleiring av Konstantinopel, tok Balanjar og selv har så langt Samandar, en stor Khazar by lenger nord. Men enda en gang den var ute av stand til å etablere en fast garnison, og enda en gang de ble tvunget til å trekke over Kaukasus. Den sukk av lettelse opplevde i Romerriket antok en håndgripelig form gjennom en annen dynastistrid allianse, når arving til tronen var gift med en Khazar prinsesse, hvis sønn var til regel Bysants som Leo den Khazar.. Den siste arabiske kampanjen var ledet av den fremtidige Caliph Marwan II, og endte i en Pyrrhosseier. Marwan fremsatt tilbud av alliansen til Khazar Kagan, deretter angrepet av overraskelse gjennom både passerer. The Khazar hæren, ute av stand til å gjenopprette fra den første støt, tilbake så langt som den Volga. Kagan De ble tvunget til å be om vilkår; Marwan, i henhold til rutine følges i andre erobring av land, ba Kagans konvertering til True Faith. Det Kagan overholdes, men hans konvertering til islam må ha vært en akt av leppe -tjeneste, for ingen flere er hørt om episoden i den arabiske eller bysantinske kilder - i motsetning til den varige effekten av etableringen av jødedommen som statens religion som fant sted noen få år senere .* [Det sannsynlige datoen for konverteringen er rundt AD 740 - se nedenfor.]

Fornøyd med resultatene, Marwan bud farvel til Khazaria og marched sin hær tilbake til Transcaucasia - uten å etterlate noen garnison, guvernør eller administrativt apparat bak. Tvert imot, kort tid etter han ba om betingelsene for en ny allianse med Khazars mot opprrsk stammene i sør. . Det hadde vært en smal rømme. Grunnene som blir bedt om Marwan's tilsynelatende storsinnethet er et spørsmål om formodning - som så mye annet i denne bisarre kapittel i historien. Kanskje araberne forstod at, i motsetning til den relativt sivilisert persere, Armenians eller Georgians, disse vill barbarere av Nordsjøen kunne ikke bli styrt av et muslimsk marionett prins og en liten garnison. Likevel Marwan trengs hver mann av sin hær for å undertrykke store rebellions i Syria og andre deler av Omayad kalifatet, som var i ferd med å bryte opp. Marwan selv var første sjef i borgerkriger som fulgte, og ble i 744 den siste av de Omayad Caliphs (bare for å bli assassinated seks år senere da kalifatet sendes til Abbasid dynastiet). Gitt denne bakgrunnen, Marwan var rett og slett ikke i posisjon til å utmatte sine ressurser ved ytterligere kriger med Khazars. Han hadde til innholdet selv med å undervise dem en lærepenge som vil avskrekke dem fra videre incursions over Kaukasus. . Således den gigantiske muslimske pincer bevegelse over Pyreneene i vest og over Kaukasus til Øst-Europa ble stanset i begge ender omtrent samme tid. Som Charles Martel's Franks lagret Gallia og Vest-Europa, så Khazars lagret den østlige tilnærminger til Volga, Donau, og det øst-romerske riket seg selv. På dette punktet minst, den sovjetiske arkeolog og historiker, Artamonov, og den amerikanske historikeren, Dunlop, er i full enighet. Jeg har allerede sitert den sistnevnte til den effekten, men for Khazars, "Byzantium, den skansekledning av europeisk sivilisasjon til Østen, ville ha funnet seg selv outflanked av araberne", og at historien kunne ha tatt en annen kurs .. Artamonov er av samme oppfatning: 18

Khazaria var den første føydal stat i Øst-Europa, som er rangert med det bysantinske imperiet, og den arabiske kalifatet .... Det var bare på grunn av kraftig Khazar angrep, viderekobling av bølgen av den arabiske hærer til Kaukasus, som Bysants withstood dem ....

Endelig sier professor i russisk historie i University of Oxford, Dmitrij Obolensky: 19 "Det viktigste bidraget for Khazars til verdens historie var deres suksess med å holde linjen i Kaukasus mot nordover onslaught av araberne.". Marwan var ikke Bare den siste arabiske generelt å angripe Khazars, han var også den siste Caliph å forfølge en expansionist politikk viet, i hvert fall i teorien, til det ideelle for å gjøre islam triumf over hele verden. Med Abbasid caliphs krigene om erobringen opphørt, den gjenopplivet påvirkning av det gamle persiske kulturen opprettet en mellower klima, og til slutt ga opphav til den praktfulle Bagdad under Harun al-Rashid.

8

Under lange opphold mellom første og andre arabiske krigene, den Khazars ble involvert i en av de mer uhyggelig episoder av bysantinske historie, karakteriserer de tider, og av den rollen de Khazars spilte i den. . I AD 685 Justinian II, Rhinotmetus, ble Øst-romerske keiseren i en alder av seksten. Gibbon, i hans inimitable måte, har trukket den unge portrett: 20

Hans lidenskaper var sterk; hans forståelse var svak, og han var intoxicated med en tåpelig stolthet .... Hans favoritt-ministrene var to vesener minst mottakelig for menneskelig sympati, en eunuch og en munk; det tidligere rettet keiseren mor med en svøpe, sistnevnte suspendert av insolvent tributaries, med hodet nedover, over en langsom og røykgrå brann.

Etter ti år med uutholdelig misrule det var en revolusjon, og den nye keiseren, Leontius, bestilte Justinian's mutilation og banishment:

The amputation av nesen, kanskje av hans tunge, var helt perfekt utført; det lykkelige fleksibilitet i det greske språket kunne pålegge navnet på Rhinotmetus ( "cut-off Nose"); og ødelagte tyrann ble fjernet for å Chersonae i Crim-Tartary, en ensom forlik der korn, vin og olje ble importert som utenlandske luxuries .* [Behandlingen meted ut til Justinian faktisk var å anse som en handling av leniency: generell tendens i perioden var å humanize de kriminelle loven ved å erstatte mutilation for hovedstaden straff - Amputation av hånden (for thefts) eller nese (hor, osv.) er den hyppigste form. Bysantinske herskere ble også gitt til praksisen med blindende farlige rivaler, mens magnanimously sparsom sine liv.]. Under sitt eksil i Cherson, Justinian holdt Plotte å gjenvinne sin trone. Etter tre år han så sin sjanse bedre da, i Bysants, Leontius var de-throned og hadde også nesen avskåret. Justinian rømt fra Cherson i Khazar-styrte byen Doros i Crimea, og hadde et møte med Kagan av Khazars, King Busir eller Bazir. Det Kagan må ha ønsket velkommen muligheten til å putte fingrene inn i den rike pai av bysantinske dynastistrid politikk, for han dannet en allianse med Justinian og ga ham sin søster i ekteskapet. Denne søsteren, som ble døpt under navnet Theodora og senere behørig kronet, synes å ha vært den eneste anstendig person i denne serien av elendig intrigues, og å bære ekte kjærlighet for henne noseless mann (som fortsatt var kun i begynnelsen av trettiårene ). Paret og deres band av etterfølgere ble nå flyttet til byen Phanagoria (nåtid Taman) på østbredden av sund av Kerch, som hadde en Khazar guvernør. Her de gjort forberedelsene til invasjonen av Bysants, ved hjelp av Khazar hærer som King Busir hadde tydeligvis lovet. Men envoys av de nye rike, Tiberias III,

overtalt Busir å endre hans hode, ved å tilby ham en rik belønning i gull hvis han leverte Justinian, død eller levende, til Byzantines. King Busir følgelig ga ordre til to av hans henchmen, oppkalt Papatzes og Balgitres, til assassinate hans svoger. Men trofaste Theodora fikk vind i plottet og advart sin mann. Justinian invitert Papatzes og Balgitres separat til hans kvartalene, og strangled hver i sving med en ledning. Da han tok skipet, seilte over Svartehavet til Donau elvemunning, og gjorde en ny allianse med en mektig Bulgar stammen. Deres konge, Terbolis, påviste for øyeblikket er mer pålitelig enn Khazar Kagan, for i 704 han gitt Justinian med 15000 horsemen å angripe Konstantinopel. Den Byzantines hadde, etter ti år, enten glemt mørkere sider av Justinian tidligere regelen, eller annet funnet sin nåværende linjal enda mer utålelig for de raskt steg mot Tiberias og gjeninnført Justinian på tronen. Den Bulgar King ble belønnet med "en haug av gull mynt som han måles med hans Scythian pisk" og dro hjem (bare for å bli involvert i en ny krig mot Bysants noen år senere) .. Justinian's andre regjeringstid (704-711) påviste enda verre enn den første; "Han betraktet øks, ledningen og stativet som eneste instrumenter av royalty" ,22 Han ble mentalt ubalanserte, besatt av hat mot de som bor i Cherson, hvor han hadde tilbrakt mesteparten av den bitre år hans eksil, og sendte en ekspedisjon mot byen. Noen av Cherson ledende borgere ble brent levende, andre druknet, og mange innsatte tatt, men dette var ikke nok til assuage Justinian's begjær etter hevn, for han sendte en andre ekspedisjon med bestillinger å rasere byen til bakken. Uansett, imidlertid, denne gangen hans tropper ble stanset av en mektig Khazar hær, hvorpå Justinian representant i Crimea, en viss Bardanes, endret sidene og deltar i Khazars. Den demoralized bysantinske Expeditionary Force abjured sin allegiance til Justinian og velges Bardanes så rike, under navnet Philippicus. Men siden Philippicus var i Khazar hender, opprørerne måtte betale en tung gissel til Kagan for å få sine nye keiseren tilbake. Når Expeditionary Force returnerte til Konstantinopel, Justinian og hans sønn ble assassinated og Philippicus, hilst som en liberator, ble installert på tronen bare for å bli avsatte og blindet av et par år senere. . Poenget med dette blodig fortelling er å vise den innflytelsen som Khazars på dette stadiet utøves over skjebner i Øst-Romerriket - i tillegg til sin rolle som forsvarere av kaukasisk skansekledning mot muslimer. Bardanes-Philippicus var en Keiseren av Khazars "å gjøre, og i slutten av Justinian's regjeringstid av terror var brakt om av hans svoger, den Kagan. Å sitere Dunlop: "Det synes ikke en overdrivelse å si at på dette tidspunktet den Khaquan var i stand praktisk talt å gi en ny linjal til den greske imperium."

9

Fra kronologisk synsvinkel, i det neste arrangementet som skal diskuteres skal være konvertering av Khazars til jødedommen, rundt 740 AD. Men å se at bemerkelsesverdig hendelse i sin korrekte perspektiv, må man ha minst noen Sketchy idé av vaner, skikker og hverdagsliv blant Khazars forut for konvertering .. Alas, vi har ingen livlig øyenvitne rapportene, for eksempel Priscus beskrivelse av Attila hoff. Hva vi har er i hovedsak andre-hånd-kontoer og samlinger av bysantinske og arabiske chroniclers, som er ganske skjematisk og fragmentarisk - med to unntak. Det ene er et brev, tilsynelatende fra en Khazar konge, som skal diskuteres i kapittel 2, den andre er en Reisebeskrivelse av en oppmerksom arabiske alene, Ibn Fadlan, som - i likhet Priscus - var medlem av et diplomatisk oppdrag fra et sivilisert domstol til Barbarere av Nordsjøen .. Retten var at av Caliph al Muktadir, og den diplomatiske oppdrag reiste fra Bagdad via Persia og Bukhara til land av Volga Bulgars. Den offisielle påskudd for denne grandiose ekspedisjonen var et brev med invitasjon fra Bulgar kongen, som spurte de Caliph (a) for religiøse instruktører til å konvertere hans folk til islam, og (b) å bygge seg en festning, som vil gi ham til å trosse sin Overbelaste, kongen av Khazars. Invitasjonen - det var ingen tvil prearranged av tidligere diplomatiske kontakter - også gitt en mulighet til å skape goodwill blant de forskjellige tyrkiske stammer inhabiting territorier som misjonen hadde til å passere, ved å forkynne budskapet om den Koran og distribusjon av enorme mengder gull bakhshish. . Åpningen avsnitt av vår alene konto lese: * [Følgende sitater er basert på Zeki Validi Togan's tysk oversettelse av arabisk tekst og engelsk oversettelse av uttrekk av Blake og Frye, både litt paraphrased av interesse for lesbarhet.]

Dette er bok av Ahmad ibn-Fadlan Ibn-al-Abbas, Ibn-Rasid, ibn-Hammad, et offisielt i tjeneste [Generelt] Muhammed ibn-Sulayman, ambassadøren for [Caliph] al Muktadir til kongen av Bulgars, der han knytter det han så i land av tyrkerne, den Khazars, den Rus, den Bulgars, de Bashkirs og andre, sitt varierte typer religion, den historien av sine konger, og deres opptreden i mange turmuligheter i livet . . Brevet til kongen av Bulgars nådd sjefen for den trofaste, al Muktadir, og han spurte ham deri å sende ham noen til å gi ham religiøs instruksjon og kjent ham med lovene om islam, for å bygge ham en moske og en prekestol så så han kan utføre sitt oppdrag med å konvertere folk over hele landet sitt, han også entreated den Caliph å bygge seg en festning for å forsvare seg mot fiendtlige konger .* [ie, som senere passasjer-show, kongen av Khazars.] Alt at kongen ba om ble gitt av Caliph. Jeg ble valgt til å lese Caliph melding til King, til over gaver til Caliph sendt ham, og til å føre tilsyn med arbeider av lærere og tolker av loven ....[ Det følger litt informasjon om finansiering av oppdraget og navn på deltakere.] Og så begynte vi på torsdag 11. Safar av året 309 [21. juni AD 921] fra City of Peace [Bagdad, hovedstaden i kalifatet].

Datoen for ekspedisjonen, det vil han bemerket, er mye senere enn de hendelsene som er beskrevet i forrige avsnitt. Men så langt skikker og institusjoner i Khazars "hedenske naboer er bekymret, dette antageligvis gjør ikke så mye forskjell, og vi får innblikk i livet til disse nomadic stammene formidle minst noen ide om hva livet blant Khazars kan ha vært under det tidligere periode - før konverteringen - når de følges en form for Sjamanisme lik som fortsatt praktiseres av sine naboer i Ibn Fadlan tid. . Fremdriften av misjonen var langsom og tilsynelatende begivenhetsløs før de nådde Khwarizm, på grensen provins av kalifatet sør for Hav av Aral. Her styreren ansvar for provinsen prøvde å stoppe dem fra fortsetter med hevder at mellom hans land, og kongerike av Bulgars det var "tusen stammer disbelievers" som var sikker på å drepe dem. Faktisk hans forsøk på å se bort fra Caliph instruksjoner for å la oppdraget pass kan ha vært på grunn av andre motiver: han innså at oppdraget var indirekte rettet mot Khazars, som hevdet han en blomstrende handel og vennlige forbindelser. I slutten, men han måtte gi etter, og oppdraget var lov til å fortsette å Gurganj på elvemunning av Amu Darya-. Her hibernated for tre måneder, på grunn av den intense kulden - en faktor som looms stor i mange arabiske alene 'historier:

Elva var frosset i tre måneder, vi så på landskapet og mente at den porten til den kalde Hell hadde blitt åpnet for oss. Sannelig jeg så at markedet plassen og gatene var helt tom på grunn av den kalde .... En gang, da jeg kom ut av badet og kom hjem, så jeg at mitt skjegg hadde frosset inn i en klump av is, og jeg hadde til å smelte det foran peisen. Jeg bodde for noen dager i et hus som var inne i et annet hus [sammensatt?], Og der det sto en tyrkisk følte telt, og jeg lå inne i teltet pakket i klær og pelsverk, men likevel mitt cheeks ofte froze til pute. ...

Rundt midten av februar i smelte satt i. Oppdraget arrangert å bli en mektig caravan av 5000 menn og 3000 pack dyr til å krysse nord steppes, og kjøpte den nødvendige forsyninger: kameler, hud båter laget av kamel skjuler for krysset elver, brød , Millet og spiced kjøtt i tre måneder. De innfødte advarte dem om enda mer skrekkelig kaldt i nord, og bedt dem hva klær for slitasje:

Så hver av oss satt på en Kurtak, [camisole] over at en Woolen Kaftan, over at en buslin, [skinnforet frakk] over at en burka [pels]; og en pels lue, som bare øynene kan være sett; en enkel par underbukser og en kantlinje par, og over dem bukser; huset skoene til kaymuht [shagreen lærvarer], og over disse også et annet par i støvlene, og når en av oss montert en kamel, han var ikke i stand til å flytte på grunn av hans klær.

Ibn Fadlan, den kresen arabiske, likte verken klima eller folk i Khwarizm:

De er, med hensyn til språk og konstitusjon, de mest frastøtende av menn. Deres språk er som skravle av starlings. På en dags reise er det en landsby som heter Ardkwa der innbyggerne blir kalt Kardals; deres språk høres helt like croaking av frosker.

De forlot den March 3, og stoppet for natten i en caravanserai kalt Zamgan - inngangsporten til et territorium av det Ghuzz tyrkerne. Herfra videre oppdraget var i utenlandsk land, "entrusting vår skjebne til alle kraftige og opphøyet Gud". Under en av hyppige snø-storm, Ibn Fadlan syklet ved siden av en Turk, som klaget: "Hva betyr Linjal ønsker fra oss? Han dreper oss med kulde. Hvis vi visste hva han ønsker at vi ville gi det til ham." Ibn Fadlan: "Alt han ønsker er at du folk bør si:" Det finnes ingen Gud lagre Allah "." The Turk lo: "Hvis vi visste at det er slik, bør vi si det." . Det er mange slike hendelser, som Ibn Fadlan rapporter uten å verdsette den uavhengighet i sinnet som de reflekterer. Heller ikke utsending av den Bagdad rettsinstans sette pris på nomadic tribesmen grunnleggende forakt for autoritet. Følgende episode også skjedd i land av den kraftige Ghuzz tyrkerne, som betalte tributt til Khazars og, ifølge enkelte kilder, og var nært knyttet til dem:

Neste morgen en av tyrkere møtte oss. Han var stygg i bygge og skitne i utseende, contemptible i oppførsel, base i naturen, og vi var i bevegelse gjennom et tungt regn. Så sa han: "Stopp". Da hele caravan av 3000 dyr og 5000 menn ble stoppet. Så sa han: "Ikke en eneste en av dere har lov å gå på." Vi stoppet deretter følge hans ordre .* [tydeligvis lederne av de store caravan måtte unngå for enhver pris en konflikt med Ghuzz tribesmen.] Da vi sa til ham: "Vi er venner av Kudarkin [Viceroy]". Han begynte å le og sa: "Hvem er Kudarkin? Jeg dritt på hans skjegg." Så sa han: "Brød". Jeg ga ham noen loaves av brød. Han tok dem og sa: "Fortsett din reise, jeg har tatt synd på deg."

Den demokratiske metoder for Ghuzz, praktiseres når en beslutning måtte tas, var enda mer bewildering til representant for en autoritær theocracy:

De er nomadefolk og ha hus av filt. De holder en stund på ett sted og deretter gå videre. Man kan se sine telt spredt her og der over hele plassen i henhold til nomadic tilpasset. Selv om de lever et hardt liv, de oppfører seg som esler som har mistet sin måte. De har ingen religion som vil knytte dem til Gud, og de er heller ikke styres av grunn, de har ikke tilbe noe. I stedet, de kaller sitt headmen herrer; når en av dem konsulterer sin chieftain, han spør: "Herre, hva skal jeg gjøre i denne eller den saks skyld?" Løpet av handlingen de vedta avgjøres ved å ta rådgiver imellom, men når de har besluttet seg for et mål og er klar til å bære det gjennom selv de humblest og lowliest blant dem kan komme og avbryte den beslutningen.

Den seksuelle mere av Ghuzz - og andre stammene - var en merkverdig blanding av liberalisme og villskap:

Kvinnene bærer ikke slør i nærvær av sine menn eller fremmede. Heller ikke kvinnene dekke alle deler av kroppen sin i nærvær av mennesker. En dag vi ble værende på stedet av en Ghuzz og skulle sitte rundt; kona var også til stede. Som vi conversed, kvinnen avdekket hennes private deler og riper dem, og vi alle så det. Derp vi dekket våre ansikter og sa: "Måtte Gud tilgi meg." Mannen lo og sa til tolken: "Fortell dem vi avdekke det i din tilstedeværelse, slik at du kan se og beherske selv, men det kan ikke oppnås. Dette er bedre enn når det er dekket opp, og ennå er mulig." Ekteskapet er fremmede for dem, men når de oppdager at noen er en adulterer de splittet seg i to halvdeler. Dette gjør de ved å bringe sammen grenene av to trær, Slipset ham til grener og la både trær gå, slik at mannen som knyttes til dem er revet i to.

Han ikke si om samme straff som ble meted ut til skyldig kvinne. Senere, når du snakker om Volga Bulgars, han beskriver en like grusom metode for å splitte adulterers i to, gjaldt både menn og kvinner. Likevel, han med forbauselse, Bulgars av begge kjønn svømme naken i sine elver, og har så lite kroppslige skammen som Ghuzz .. Som for homoseksualitet - som i arabiske land ble tatt som en selvfølge - Ibn Fadlan sier at det er "vurderes av tyrkerne som et fryktelig synd". Men i den eneste episoden han relaterer til å bevise sitt poeng, det forfrer av en "beardless ungdom" kommer unna med en bot på 400 sauer. . Vant til den fantastiske bad i Bagdad, vår alene kunne ikke komme over dirtiness av tyrkerne. "The Ghuzz ikke vasker seg etter defacating eller urinating heller ikke de bade etter forutgående forurensning eller andre anledninger. De nekter å ha noe å gjøre med vann, spesielt om vinteren ....". Når Ghuzz commander-in - Sjefen tok av sin luksuriøse strøk av brocade til aner en ny frakk misjonen hadde brakt ham, de så at hans underclothes var "fraying bortsett fra skitt, for det er deres egne aldri å ta av det plagget de bærer nær kroppen sin før den disintegrates ". En annen tyrkisk stamme, de Bashkirs, 'barbere sine beards og spise sine lice. De søker foldene av deres undergarments og crack den lice med sine tenner. "

Når Ibn Fadlan sett en basjkirsk gjøre dette, sistnevnte har kommentert til ham: "De er deilig." . Alt i alt, er det ikke et engasjerende bilde. Våre kresen alene er forakt for barbarere var dyp. Men det var bare fremkalt av deres uncleanliness og hva han betraktet som uanstendig eksponering av kroppen; den villskap av sine straffemetoder og offerplasser ritualer la ham ganske likegyldig. Således han beskriver Bulgars "straff for drap med frittliggende interesse, uten at hans ellers hyppig uttrykk for harme:« De gjør for ham [de betalingsudyktig] en boks av Birchwood, satte ham inne, spiker lokket på boksen, satt tre loaves av brød og en kan av vann ved siden av seg, og suspendere boksen mellom to høye stolper, som sier: "Vi har lagt ham mellom himmel og jord, at han kan bli utsatt til søndag og regn, og at guddom kanskje tilgi ham . "Og så han er fortsatt suspendert inntil gangen lar ham forfallet og vinden blåse ham bort".. Han beskriver også, med lignende aloofness, begravelsen offer for hundrevis av hester og herds av andre dyr, og gyselig rituelle drapet av en Rus * [Rus: vikingtid grunnleggerne av de første russiske bosetningene - se nedenfor, kapittel III.] Slave jente på hennes master-båre. Om hedenske religioner han har lite å si. Men Bashkirs' Fallos kult arouses hans interesse, for han ber gjennom sin tolk en av de innfødte begrunnelse for hans tilbedelse en tre penis, og noter ned hans svar: "Fordi jeg er utstedt fra noe liknende og vet ikke om noen andre skaperen som skapte meg ". Han legger til at "noen av dem [de Bashkirs] tror på tolv gudene, en gud for vinteren, en annen for sommeren, ett for regn, en for vinden, ett for trær, ett for menn, ett for hesten, en for vann, en for natt, ett for dagen, en gud for død og en for jord, mens Gud som bor i himmelen er størst blant dem, men tar som rådgiver for andre, og dermed alle er tilfredsstilt med hverandres doings .... Vi har sett en gruppe blant dem som tilber slanger, og en gruppe som tilber fisk, og en gruppe som tilber kraner ....". Blant Volga Bulgars, Ibn Fadlan funnet en merkelig tilpasset:

Når de ser en mann som utmerket gjennom quickwittedness og kunnskap, som de sier: "for dette er det mer befitting å tjene vår Herre." De gripe ham, sette en tau rundt halsen hans og henge ham på et tre der han igjen før han rots unna.

Kommentere denne passasjen, er turkisk orientalist Zeki Validi Togan, ubestridte autoritet på Ibn Fadlan og hans tider, har dette å si: 25 «Det er ikke noe mystisk om grusom behandling meted ut av Bulgars til personer som var altfor smart. Det var basert på enkle, nøkternt resonnement av gjennomsnittlig borgere som ønsket bare å føre det de anses å ha et normalt liv, og for å unngå enhver risiko eller eventyr inn som "geni" kan lede dem. " Han siterer en Tartar ordtak: "Hvis du vet for mye, de vil henge med deg, og hvis du er for beskjeden, vil de trkke på deg." Han konkluderer med at offeret "bør ikke bli sett på bare som en lærd person, men som en ustyrlig geni, en som er altfor god". Dette fører en til å tro at den tilpassede bør betraktes som et mål på sosiale forsvar mot endring , En straff av ikke-conformists og potensielle nyskapere .* [Til støtte for sitt argument, forfatteren adduces tyrkisk og arabisk sitater i originalen, uten oversettelse - en dårlig vane utbredt blant moderne eksperter i feltet.] Men noen linjer videre ned han gir en annen tolkning:

Ibn Fadlan beskriver ikke de enkle drap på altfor flinke folk, men en av deres hedenske skikker: menneskelige offer, som de mest fremragende blant menn ble tilbudt som offer til Gud. Denne seremonien var trolig ikke utført av felles Bulgars, men av deres Tabibs eller medisin menn, dvs. deres shamans, hvis ekvivalenter blant Bulgars og Rus også wielded strøm av liv og død over mennesker, i navnet av sin kultstatus. Ifølge Ibn Rusta, medisinen menn av Rus kunne plassere et tau rundt halsen på noen og henge ham på et tre for å påkalle den nåde av Gud. Når dette var gjort, sa de: "Dette er et tilbud til Gud."

Kanskje begge typer motivasjon ble blandet sammen: "siden offer er en nødvendighet, la oss ofre bryet-makers".. Vi skal se at menneskelige ofre var også praktiseres av de Khazars - inkludert de rituelle drapet av kongen i slutten av sin regjeringstid. Vi kan anta at mange andre likheter eksisterte mellom toll av stammene beskrevet av Ibn Fadlan og de Khazars. Uheldigvis ble han debarred fra å gå til Khazar kapital og måtte stole på informasjonen som samles inn i territorier under Khazar herredømme, og spesielt på Bulgar domstol.

10

Det tok Caliph oppdrag nesten et år (fra 21. juni 921, til 12. mai 922) for å nå sine mål, landet på Volga Bulgars. Den direkte ruten fra Bagdad til Volga fører over Kaukasus og Khazaria - for å unngå det siste, de hadde å gjøre enorm omvei rundt østbredden av "Khazar Sea", Kaspihavet. Selv da de ble stadig minnet på den nærhet av Khazars og dens potensielle farer. . Karakteristisk Episoden fant sted under deres opphold med Ghuzz hær Sjefen (med de useriøse undertøy). De ble først godt mottatt, og gitt en bankett. Men senere Ghuzz ledere hadde andre tanker på grunn av sine forbindelser med Khazars. Sjefen satt sammen av ledere å avgjøre hva du skal gjøre:

Den mest anerkjente og innflytelsesrike blant dem var Tarkhan; han var halt og blind og hadde en maimed hånd. Chief sa til dem: "Dette er The Messengers på King av arabere, og jeg ikke føler autorisert til å la dem fortsette uten rådgivning deg." Deretter Tarkhan uttalte: "Dette er en sak lignende som vi aldri har sett eller hørt før, aldri har en ambassadør av Sultanen reiste gjennom landet vårt, ettersom vi og våre forfedre har vært her. Uten tvil sultanen er deceiving oss; disse menneskene er han egentlig sende til Khazars, for å hisse dem opp mot oss. Det beste vil være å skjære hver av disse Messengers i to og konfiskere alle sine eiendeler. " En annen sa: "Nei, vi bør ta sine eiendeler og la dem kjøre tilbake naken hvorfra de kom." En annen sa: "Nei, Khazar kongen holder gislene fra oss, la oss sende disse menneskene som gissel dem."

De hevdet blant seg selv for sju dager, mens Ibn Fadlan og hans folk fryktet det verste. På slutten av Ghuzz la dem gå, vi har ikke fortalt hvorfor. Trolig Ibn Fadlan lyktes i å overbevise dem om at hans oppgave var rettet mot Khazars. Den Ghuzz hadde tidligere på utkjempet med Khazars mot en tyrkisk stamme, den Pechenegs, men inntil nylig hadde vist en fiendtlig innstilling, derav gisslene den Khazars tok .. The Khazar faren nærmet seg truende stort i horisonten hele reisen. Nord for det Kaspiske hav de gjorde en stor omvei før Bulgar encampment et sted i nærheten av Confluence av Volga og Kama. Det kongen og lederne av de Bulgars ventet på dem i en tilstand av akutt angst. Så snart seremonier og festligheter var over, kongen sendte til Ibn Fadlan å diskutere forretninger. Han minnet om Ibn Fadlan i kraftfulle språk ( "stemmen hørtes ut som om han var talt fra bunnen av fatet") av Hovedformålet med oppdraget til vidd, de pengene som skal betales til ham ", slik at jeg skal kunne bygge en festning for å beskytte meg fra jødene som subjugated meg ". dessverre at pengene - summen av fire tusen dinars - ikke hadde blitt overlevert til oppdrag på grunn av noen komplisert sak av røde båndet; det var å bli sendt senere . På lære dette, kongen - "en personlighet av imponerende utseende, bred og tykk" - syntes nær desperasjon. Han mistenkes oppdraget av å ha defrauded pengene: "" Hva ville du synes om en gruppe menn som blir gitt en summen av pengene gått til et folk som er svake, beleiret og undertrykte, men disse mennene defraud pengene? " Jeg svarte: "Dette er forbudt, de mennene ville være ondt." Han spurte: "Er dette et spørsmål om mening eller et spørsmål om generell tillatelse?" Jeg svarte: "En sak av generell karakter." ". Gradvis Ibn Fadlan lyktes i å overbevise kongen at pengene kun var forsinket, * [visstnok det gjorde ankommer litt tid, så er det ingen ytterligere omtale av saken.] Men ikke å dempe hans anxieties. King gjentok stadig at hele poenget med invitasjonen ble byggingen av fortet "fordi han var redd for at Kongen av Khazars". Og tilsynelatende hadde han all grunn til å være redd for, som Ibn Fadlan relaterer :

Den Bulgar King's sønn ble holdt som gissel av Kongen av Khazars. Det ble rapportert til kongen av Khazars at Bulgar King hadde en vakker datter. Han sendte en budbringer for å gå til søksmål for henne. Den Bulgar King brukte påskudd for å nekte samtykke. The Khazar sendte en budbringer og tok henne med makt, selv om han var jøde, og hun en muslim, men hun døde på hans domstol. The Khazar sendte en budbringer og spurt om Bulgar King's andre datter. Men i selve timen når budbringer nådde ham, det Bulgar King hurriedly gifte henne til prinsen av ASKIL, som var hans fag, for frykt for at Khazar ville ta henne også med makt, som han hadde gjort med hennes søster. Dette var grunnen som gjorde Bulgar King inngå korrespondanse med Caliph og be ham om å ha en borg bygget fordi han fryktet at Kongen av Khazars.

Det høres ut som ett avholder. Ibn Fadlan også angir den årlige hyllesten til Bulgar King måtte betale Khazars: en sort pels fra hver husstand i sin sfære. Siden antall Bulgar husholdninger (dvs. telt) er beregnet til å ha vært rundt 50000, og siden Bulgar sort pels var høyt verdsatt over hele verden, den hyllesten var en kjekk en.

11

Hva Ibn Fadlan har å fortelle oss om Khazars er basert - som allerede nevnt - på intelligens er samlet inn i løpet av sin reise, men hovedsakelig på Bulgar domstol. I motsetning til resten av hans fortelling, som stammer fra levende personlige observasjoner, hvilke sider på Khazars inneholde andre-hånd, potted informasjon, og falle ganske flatt. Videre er kilder til sine opplysninger er partisk, i lys av Bulgar King's uforståelig motvilje fra hans Khazar Overbelaste - mens kalifatet sin harme over et kongedømme som omfatter en rival religion trenger neppe bli stresset. . Den fortellende brytere brått fra en beskrivelse av Rus domstol til Khazar domstol:

Om kongen av Khazars, hvis tittel er Kagan, han ser ut i det offentlige bare en gang i fire måneder. De kaller ham den store Kagan. Hans stedfortreder kalles Kagan BEK, han er den som kommandoer og leverer hærer, styrer statsanliggender, vises i offentlige og leder i krigen. Nabolandenes konger adlyde hans ordre. Han kommer inn hver dag i nærvær av den store Kagan, med deference og beskjedenhet, barefooted, som frakter en stokk av tre i hånden. Han gjør obeisance, lys staven, og når det har brent ned, han set seg ned på tronen på King's høyre. Ved siden av ham i rang er en mann kalt K-nd-r Kagan, og ved at ett, det Jawshyghr Kagan. Det er tilpasset de store Kagan ikke å ha sosialt samkvem med mennesker, og for ikke å snakke med dem, og å innrømme at ingen av hans tilstedeværelse utenom de vi har nevnt. Makt til å binde eller løsne, til Mete ut straff, og til å styre landet tilhører hans assistent, den Kagan BEK .Det er en mer tilpasset av Great Kagan at når han dør en flott bygning er bygget for ham, inneholder tjue kamre, og i hvert kammer en grav er gravd for ham. Stones er ødelagt før de blir som pulver, som er spredt ut over gulvet og dekket med tonehøyde. Under bygging renner en elv, og denne elva er stor og rask. De viderekoble elva vann over graven og de sier at dette er gjort slik at ingen djevel, ingen mann, ingen orm, og ingen snikende vesener kan få på ham. Etter at han har blitt begravet, de som begravde ham er decapitated, slik at ingen vet i hvilken av de kamre er hans grav. Graven kalles "Paradise" og de har ett å si: "Han har skrevet Paradise". Alle rommene er spredt med silke brocade sammen med tråder av gull. . Det er den tilpassede av Kongen av Khazars å ha tjuefem koner; hver av koner er datter av en konge som skylder ham allegiance. Han tar dem ved samtykke eller med makt. Han har seksti jenter for konkubiner, og hver av dem av utsøkt skjønnhet.

Ibn Fadlan deretter fortsetter å gi en heller fantasifull beskrivelse av Kagans harem, der hver av åtti-fem koner og konkubiner har et "palass av hennes egen", og en tilhørende eller eunuch som, ved King's kommando, bringer henne til sin alkove "raskere enn den blinker med øye .. Etter noen tvilsomme kommentarer om" toll "av Khazar Kagan (vi kommer tilbake til dem senere), Ibn Fadlan på siste gir litt faktainformasjon om landet:

Kongen har en stor by på elven Itil [Volga] på begge banker. På den ene banken bor muslimene på den andre banken Kongen og hans domstol. Muslimene er styrt av en av kongens embetsmenn som er selv en muslim. Lov-drakter av muslimer som bor i Khazar kapital og til å besøke selgere fra utlandet er ivaretatt ved at offisielle. Ingen andre meddles i deres anliggender eller setter seg til doms over dem.

Ibn Fadlan's reiser rapporten, så langt som det er bevart, slutter med ordene:

Den Khazars og deres King er alle jøder .* [Dette høres ut som en overdrivelse med tanke på eksistensen av en muslimske samfunnet i hovedstaden. Zeki Validi følgelig undertrykkes ordet "all". Vi må anta at "Khazars" her refererer til avgjørelse nasjon eller stamme, innen den etniske mosaikk av Khazaria, og at muslimer nøt juridisk og religiøs autonomi, men ble ikke regnet som "ekte Khazars".] Den Bulgars og alle deres Naboene er underlagt ham. De behandler ham med worshipful lydighet. Noen er av den oppfatning at Gog og Magog er de Khazars.

12

Jeg har sitert Ibn Fadlan's Odyssey på noen lengde, ikke så mye på grunn av de snaut informasjonen gir han om Khazars selv, men på grunn av lyset den kaster på verden som omringet dem, stiv barbarity av folk midt hvem de levde, reflekterer deres egen fortid, i forkant av konvertering. For, ved tidspunktet for Ibn Fadlan besøk til Bulgars, Khazaria var en overraskende moderne land i forhold til sine naboer. . Kontrasten er dokumentert i rapporter utarbeidet av andre arabiske historikere, * [De neste sidene er basert på verk av lstakhri, al-Masudi, Ibn Rusta og Ibn Hawkal (se Vedlegg II).] Og er til stede på alle nivåer, fra boliger til forvaltning av rettferdighet. Den Bulgars fortsatt bor alene i telt, inkludert kongen, selv om den kongelige teltet er "svært store, holder ett tusen personer eller mer" ,26 På den annen side er Khazar Kagan inhabits et slott bygget av brent murstein, hans damer er sagt å bebo "palasser med tak over Teak", 27 og muslimene har flere Moskeer, blant dem "en som Minaret stiger over den kongelige slottet" ,28. I den fruktbare områder, sine gårder og cultivat ed områder strukket ut fortløpende over seksti eller sytti miles. De hadde også omfattende vingårder. Således Ibn Hawkal: "I Kozr [Khazaria] det er en viss by som heter Asmid [Samandar] som har så mange frukthager og hager som fra Darband å Serir hele landet er dekket med hager og plantasjer i denne byen. Det sies at Det er om lag førti tusen av dem. Mange av disse produserer druer. " Regionen nord i Kaukasus var ekstremt fruktbar. I AD 968 Ibn Hawkal møtt en mann som hadde besøkt det etter en russisk raid: "Han sa at det ikke er en liten lnn venstre for de fattige i noen vingård eller hagen, ikke et blad på bough .... [Men] grunn de eksellente deres land og mange av dens produsere det ikke vil ta tre år før det blir igjen hva det var. " Hvit vin er fortsatt en fryd, som brukes i enorme mengder i Sovjetunionen. lHowever, Royal treasuries' viktigste kilden til inntekt var utenrikshandel. Selve volumet av handelsstedet campingvogn plying vei mellom Sentral-Asia og i Volga-Ural-regionen er indikert av Ibn Fadlan: Vi husker at caravan misjon begynte på Gurganj besto av 5000 menn og 3000 pack dyr ". Gjøre grunn beløp for overdrivelse, må det likevel ha vært en mektig caravan, og vi vet ikke hvor mange av disse var til enhver tid er på farten. Heller ikke hva varene de fraktet - selv om tekstiler, tørket frukt, honning, voks og krydder ser ut til å ha spilte en viktig rolle. En annen stor handel Ruten førte over Kaukasus til Armenia, Georgia, Persia og Bysants. En tredje besto av økende trafikk av Rus selgeren flåtene ned Volga til den østlige kysten av Khazar Sea, som frakter hovedsakelig edle pelsverk mye etterspurt blant de muslimske aristokrati, og slaver fra nord, selges på markedet slave av Itil. På alle disse transitt av varer, inkludert slavene, de Khazar linjal avgiftsbelagt en skatt på ti prosent. Legge til denne hyllesten betalt av Bulgars, Magyars, Burtas og så videre, ett innser at Khazaria var en velstående land - men også at dens velstand depended for en stor del av sin militære makt, og den prestisje det formidles på sin skatt samlere og tollvesenet. . Bortsett fra de fruktbare områdene i sør, med sine vingårder og frukthager, landet var fattig på naturressurser. En arabisk historiker (Istakhri) sier at den eneste innfødt produktet de eksporterte var isinglass.

Dette igjen er absolutt en overdrivelse, men det forhindret at deres viktigste kommersiell aktivitet synes å ha bestått i re-eksport av varer hentet inn fra utlandet. Blant disse varene, honning og lys-voks spesielt fanget den arabiske chroniclers' fantasi. Således Muqaddasi: "I Khazaria, sauer, honning og jøder, finnes i store mengder." 30 Det er sant at en kilde - det Darband Namah - nevner gull eller Sølvgruvene i Khazar territorium, men deres plassering ikke har vært ascertained. På den annen side, flere av kildene nevner Khazar varer sett i Bagdad, og tilstedeværelsen av Khazar selgere i Konstantinopel, Alexandria og så langt unna som Samara og Fergana. . Således Khazaria var på ingen måte er isolert fra den siviliserte verden; forhold til sin stamme naboer i nord var det et kosmopolitisk land, er åpen for alle slags kulturelle og religiøse impulser, men jealously forsvarte sin uavhengighet mot de to ecclesiastical verdens makter.

Vi skal se at denne holdningen beredt grunnen for coup de teater - eller coup d'tat - som etablerte jødedommen som statens religion. . Kunst og håndverk ser ut til å ha blomstret, inkludert haute couture. Når fremtidige keiseren Konstantin V gift den Khazar Kagan datter (se ovenfor, pkt. 1), hun hadde med henne medgift en fantastisk kjole som så imponert den bysantinske domstol at det ble vedtatt som en mannlig seremoniell kappen, de kalte det tzitzakion, utledet fra den Khazar-tyrkisk pet-navnet på Princess, som ble Chichak eller "blomst" (før hun ble døpt Eirene). "Her," Toynbee kommentarer, "vi har en belyst fragment av kulturhistorie." 31 Når en annen Khazar prinsessen giftet seg med den muslimske guvernør i Armenia, hennes cavalcade inneholdt, bortsett fra deltagere og slaver, ti telt montert på hjul, "laget av fineste silke, med gull-og sølv-belagt dører, gulvene er dekket med sort pelsverk. tyve andre bar gull og sølv båtene og andre skatter som var hennes medgift ",32 Det Kagan selv reiste i et mobilt telt enda mer luksuriøst utstyrt, bære på toppen en pomegranate av gull.

13

Khazar kunst, sånn av Bulgars og Magyars, var det hovedsakelig imitative, modellert på farsi-Sassanide mønstre. Den sovjetiske arkeolog Bader33 understreket rollen til Khazars i spredning av stil farsi-sølv-varer mot nord. Noen av disse funnene kan ha blitt re-eksport av Khazars, tro mot sin rolle som middlemen; andre var imitasjoner gjort i Khazar workshops - restene av noe som har blitt sporet i nærheten av de gamle Khazar festning av Sarkel .* [dessverre Sarkel, de viktigste Khazar arkeologiske området har blitt oversvømmet av reservoaret av en nybygde hydro-elektrisk stasjon.] Den smykker unearthed innenfor rammen av de festning var av lokale manufacture.34 Den svensk arkeolog TJ Arne nevner dekorativ plater, clasps og spenner funnet så langt som Sverige, av Sassanide og bysantinske inspirasjon, produsert i Khazaria eller territorier under sin influence.35. Således er Khazars var det viktigste mellomledd i spredning av persiske og bysantinske kunst blant de semi-barbaric stammene i Øst-Europa. Etter hans grundig undersøkelse av det arkeologiske og dokumentar bevis (for det meste fra sovjetiske kilder), Bartha konkluderer:

Den sekk med Tiflis av Khazars, trolig i løpet av våren AD 629, er relevante for vårt tema .... [Perioden okkupasjon] den Kagan sendt ut inspektørene til å føre tilsyn med produksjon av gull, sølv, jern og kobber produkter. Likeledes den bazaars, handel generelt, selv fisket, var under deres kontroll .... [Derfor] i løpet av uopphørlig kaukasisk kampanjer i løpet av den syvende århundre, den Khazars gjort kontakt med en kultur som hadde vokst ut av de persiske Sassanide tradisjon. Tilsvarende produkter i denne kulturen spredt til folket i steppes ikke bare av handel, men ved hjelp av plyndring og selv med et skattepolitikk .... Alle sporene som vi har assiduously fulgt i håp om å oppdage opprinnelsen til Magyar kunst i det tiende århundre har ført oss tilbake til Khazar territorium.

Den siste bemerkning av den ungarske scholar refererer til den spektakulære arkeologiske funn kjent som "Treasure av Nagyszentmiklos" (se frontispiece). Skatten, som består av twentythree gull fartøy, som daterer seg fra det tiende århundre, ble funnet i 1791 i nærheten av landsbyen med det navnet .* [Nå tilhører Rumania og kalles Sinnicolaul Mare.] Bartha påpeker at tallet på den "seirende Prince" flytte en fange sammen med håret sitt, og de mytologiske motiv på baksiden av den gylne jar, samt design av andre dekorativ objekter, viser lukke affinities med funn i Novi Pazar i Bulgaria og i Khazar Sarkel . Som både Magyars og Bulgars var under Khazar suzerainty for langvarige perioder, dette er ikke veldig overraskende, og krigeren, sammen med resten av skatten, gir oss minst en ide om kunst praktiseres innenfor Khazar riket (Den persiske og bysantinske innflytelse er dominerende, som man ville forvente) .* [Den interesserte leser vil finne en utmerket samling av fotografier i Gyula László's The Art av Migration Period (selv om hans historiske kommentarer må behandles med forsiktighet).]. Én skole i ungarsk arkeologer hevder at det tiende århundre gull-og sølvsmie som arbeider i Ungarn var faktisk Khazars.37 Som vi skal se senere (se III, 7, 8), når Magyars migrert til Ungarn i 896 ble de ledet av en dissident Khazar stammen, kjent som Kabars, som oppgjør med dem i deres nye hjem. Den Kabar-Khazars var kjent som dyktige gull og sølvsmie; de (opprinnelig mer primitiv) Magyars bare ervervet disse ferdighetene i deres nye land. Dermed teorien om at Khazar opprinnelse i det minste noen av de arkeologiske funn i Ungarn er ikke implausible - som vil bli klarere i lys av den Magyar-Khazar nexus diskutert senere.

14

Enten krigeren på den gylne jar er av Magyar eller Khazar opprinnelse, han hjelper oss til å visualisere hvordan en cavalryman av denne perioden, kanskje tilhører en elite regiment. Masudi sier at i Khazar hær "syv tusen av dem * [Istakhri har 12000.] Ri med kongen, archers med brystkreft plater, hjelmer og jakker av post. Noen er lancers, utstyrt og væpnede som muslimene .... Ingen av kongene i denne delen av verden har et vanlig stående hær, bortsett fra kongen av Khazars. "Og Ibn Hawkal:" Denne kongen har tolv tusen soldater i sin tjeneste, og av disse når en dør, en annen person er umiddelbart valgt i hans sted.. "Her har vi en annen viktig ledetråd til Khazar dominans: et permanent profesjonell hær, med en Pretorianergarden som i fredstid, effektivt kontrollert av etnisk lappeteppe, og i tider med krig fungert som en hard kjerne for de væpnede horde , Som, som vi har sett, kan ha swollen til tider til hundre tusen eller flere .* [Ifølge Masudi, den "Royal Army" besto av muslimer som "emigrerte fra nabolaget av Kwarizm. Lenge siden, etter utseendet av islam, var det krig og pestilence i deres territorium, og de reparerte til Khazar konge .... Når kongen i Khazars er i krig med muslimer, de har en egen plass i hans hær og ikke slåss mot folk i sin egen tro "[Sitat av Dunlop (1954), s. 206] at Hæren" bestått " av muslimer er selvsagt en overdrivelse, motsagt av Masudi selv noen linjer senere, der han snakker om den muslimske betingede å ha et "eget sted" i Khazar hær. tillegg lbn Hawkal sier at "kongen har i sine tog 4000 muslimer og denne kongen har 2000 soldater i sin tjeneste ". Den Kwarizmians trolig dannet en slags Swiss Guard innen hæren, og deres compatriots" snakke om "gisler" (se ovenfor, seksjon 10) kan henvise til dem. Omvendt, den bysantinske keiseren Konstantin Porphyrogenitus hadde korpset d'eliten av Khazar guardsmen stasjonert ved porten til sitt palass. Dette var et privilegium dyrt kjøpt: "Disse vaktene var så godt remunerated at de måtte kjøpe sine innlegg for betydelige summer, som deres lønn representert en annuitet som varierer fra ca 2,25 til 4 prosent." (Constantine, De Ceremoniis, PP. 692-3). For eksempel "en Khazar som mottok 7.4s. Hadde betalt for innmeldingssiden 302.8s." (Bury, s. 228n).]

15

Hovedstaden i dette broket imperiet var på første trolig festningen av Balanjar i de nordlige fjellene i Kaukasus; etter den arabiske brutt i det åttende århundre ble det overført til Samandar, på den vestlige kysten av det Kaspiske hav, og til slutt til Itil i elvemunning av Volga. . Vi har flere beskrivelser av Itil, som er rettferdig i overensstemmelse med hverandre. Det var en dobbel-by, bygget på begge sider av elva. Den østlige del ble kalt Khazaran, den vestlige halvdel Itil; * [Byen var i ulike perioder også nevnt under forskjellige navn, for eksempel al-Bayada, "The White City".] De to ble koblet sammen med en Pontoonhender broen. Den vestlige halvdel var omgitt av en fortified veggen, som er bygget av murstein, den inneholdt palasser og domstoler av Kagan og BEK, i habitations av deres deltakere * [Masudi plasser disse bygningene på en øy, nær Vestbredden, eller en halvøya.] og av "rein-avlet Khazars". Veggen hadde fire porter, en av dem som vender mot elva. Tvers av elva, på østbredden, bodde "muslimene og idol tilbedere"; 38 denne delen også plassert på Moskeer, markeder, bad og andre offentlige fasiliteter. Flere arabiske forfattere ble imponert over antall Moskeer i det muslimske kvarter, og høyden av de viktigste Minaret. De har også holdt understreker autonomi nytes av muslimske domstoler og prestene. Her er det al-Masudi, kjent som "den Herodotus blant araberne", har å si om dette temaet i sin ofte siterte arbeid Meadows av Gold Mines og edelstener:

Den egendefinerte i Khazar kapital er å ha syv dommere. Av disse to er for muslimene, to er for Khazars, bedømme i henhold til Torah (Mosaic lov), to for de kristne, å bedømme i henhold til gospel og en for Saqualibah, Rus og andre pagans, bedømme i henhold til hedensk lov .... I hans [den Khazar King's] by er mange muslimer, kjøpmenn og håndverkere, som har kommet til landet sitt på grunn av sin rettferdighet og sikkerheten som han tilbyr. De har en rektor moskeen og en Minaret som stiger over det kongelige slottet, og andre Moskeer det foruten, med skoler der barna lære Koran.

I å lese disse linjene av de fremste arabiske historiker, skrevet i første halvdel av det tiende århundre, * [tilsynelatende mellom AD 943 og 947.] Man er fristet til å ta et kanskje altfor idyllisk bilde av livet i Khazar riket. Derfor leser vi i artikkelen "Khazars" i den jødiske binds leksikon: "I en tid da fanatisme, uvitenhet og anarkiet som hersket sammen i Vest-Europa, riket av Khazars kunne skryte av sin rett og vidsynt administrasjonen." * [Jødiske Encyclopaedia , Publisert 1901-6. I Encyclopaedia Judaica, 1971, artikkelen på Khazars ved Dunlop er eksemplarisk objektivitet.]. Dette, som vi har sett, er delvis sant, men bare delvis. Det er ingen bevis for Khazars engasjerende i religiøs forfølgelse, enten før eller etter konvertering til jødedommen. I denne forbindelse kan de bli kalt mer tolerant og opplyst enn Øst-Romerriket, eller islam i en tidlig fase. På den annen side, de ser ut til å ha bevart noen barbaric ritualer fra deres stamme fortiden. Vi har hørt Ibn Fadlan på drapene av den kongelige gravediggers. Han har også noe å si om en annen archaic tilpasset regicide: "Den periode av kongens regel er førti år. Hvis han overskrider denne gang med en enkelt dag, er hans fag og deltagere drepe ham og sa:" Hans resonnement er allerede nedtonet, og hans innsikt forvirret "." . Istakhri har en annen versjon av den:

Når de ønsker å Enthrone denne Kagan, de legger en Silken ledning rundt halsen hans, og stram den før han begynner å kvele. Deretter kan de spørre ham: "Hvor lenge Doest du tenkt å styre?" Hvis han ikke dø før det året han blir drept når han kommer til det.

Bury39 er tvilsomt om man skal tro denne type arabiske alene står lore, og man ville faktisk være tilbøyelig til å forkaste den, hvis ritualet regicide ikke hadde vært slik en utbredt fenomen blant primitive (og ikke-så-primitive) personer. Frazer lagt stor vekt på sammenhengen mellom begrepet om kongens guddommelighet, og de hellige plikt å drepe ham etter en bestemt periode, eller når hans vitalitet er på avta, slik at den guddommelige kraften kan finne en mer ungdommelig og sprek inkarnasjon. * [Frazer skrev en avhandling om disse linjene på "The Killing av Khazar Kings" (Folklore, XXVIII, 1917).]. Det taler i Istakhri's favør at det bisarre seremoni av "choking" fremtiden King er meldt i tilværelsen tilsynelatende ikke så lenge siden, blant annet mennesker, Kok-tyrkere. Zeki Validi siterer en fransk anthropologist, St Julien, skriver i 1864:

When the new Chief has been elected, his officers and attendants ... make him mount his horse. They tighten a ribbon of silk round his neck, without quite strangling him; then they loosen the ribbon and ask him with great insistence: "For how many years canst thou be our Khan?" The king, in his troubled mind, being unable to name a figure, his subjects decide, on the strength of the words that have escaped him, whether his rule will be long or brief

Vi vet ikke om Khazar Rite av slaying the King (hvis det noen gang eksisterte) falt i bero når de adopterte jødedommen, og da den arabiske forfattere var forvirrende fortid med nåtid praksis som de gjorde hele tiden, kompilering tidligere reisesjekker rapporter , Og tildele dem til samtidige. Men det kan være, er punktet som skal beholdes, og som ser utover tvist, er det guddommelige rolle knyttes til Kagan, uansett om det underforstått hans ultimate offer. Vi har hørt før at han var venerated, men stort sett holdt i sølibat, avskåret fra folket, før han ble begravet med enorme seremonien. Den statsanliggender, inkludert ledelse av hæren, var styrt av BEK (iblant også kalt Kagan BEK), som wielded alle effektive makt. På dette punktet arabiske kilder og moderne historikere er enige om, og sistnevnte vanligvis beskrive Khazar styreformen som et "dobbelt kingship", som Kagan representerer en guddommelig, den BEK sekulære, makt. . The Khazar dobbelt kingship har blitt sammenlignet - helt feilaktig, ser det ut til - med den spartanske dyarchy og med overfladisk ligner doble lederskap blant ulike tyrkiske stammer. Men de to konger av Sparta, etterkommere av to ledende familier, wielded lik makt, og som for de tolederskap blant nomadic stammene, * [Alföldi har foreslått at de to lederne var sjefer for de to fløyer av horde (sitert av Dunlop, s. 159, n. 123).] det er ingen bevis for en grunnleggende fordeling av funksjoner som blant Khazars. En mer gyldig sammenligning er det styresettet i Japan, fra middelalderen og fram til 1867, hvor verdslig makt ble konsentrert i hendene på Shogun, mens Mikado ble dyrket fra Afar som en guddommelig frontfigur. . Cassel41 har foreslått en attraktiv analogi mellom Khazar styresettet og spillet med sjakk. Den doble kingship er representert i sjakk-bord av Kongen (den Kagan) og Queen (de BEK). Kongen er holdt i sølibat, beskyttet av sin deltagere, har liten effekt og kan kun flytte ett lite skritt av gangen. The Queen, derimot, er den mektigste tilstedeværelsen på bordet, som hun dominerer. Likevel er dronningen kan gå tapt, og spillet likevel videreføres, mens fallet av Kongen er den ultimate katastrofe som raskt bringer konkurransen er avsluttet. . Den doble kingship dermed synes å indikere en categorical skillet mellom hellig og profan i mentalitet av Khazars. Den guddommelige attributter for Kagan er mye som bevis i følgende passasje fra Ibn Hawkal: * [Ibn Hawkal, en annen mye reiste arabisk geograf og historiker, skrev hans Oriental geografi rundt AD 977. Passasjen her sitert er nesten en kopi av hva Istakhri skrev førti år tidligere, men inneholder mindre obscurities, så jeg har fulgt Ouseley's oversettelse (1800) av Ibn Hawkal.]

Den Khacan må alltid av Imperial rase [Istakhri: "... av en familie av notables"]. Ingen har lov til å nærme seg ham, men på virksomheten av betydning da de kaste seg før ham, og gni sine ansikter på bakken, før han gir ordre til sine nærmer seg, og snakke. Når en Khacan ... dør, den som passerer i nærheten av hans grav må gå til fots, og betaler sin respekt ved graven, og når han drar, må ikke plasseres på hest, så lenge graven er innenfor vise. Så absolutt er myndighet på dette suverene, og slik implisitt er hans kommandoer følges, at hvis det syntes hensiktsmessig for ham at en av hans nobles skal dø, og hvis han sa til ham: "Gå og drepe deg selv," mannen ville umiddelbart gå til huset hans, og dreper seg tilsvarende. Den etterfølger til den Khacanship blir dermed etablert i samme familie [Istakhri: "i en familie av notables som har hverken makt eller rikdom"]; når de slår av arven kommer til en individuell av det, han er bekreftet i verdighet, men han har ikke en eneste dirhem [mynt]. Og jeg har hørt fra personer verdig til å tro, at en viss ung mann pleide å sitte i en liten butikk på det offentlige markedet stedet, selger smålig artikler [Istakhri: "selge brød"]; og at folk pleide å si, " Når den nåværende Khacan skal ha avdød, denne mannen vil arve tronen "[Istakhri:" Det er ingen mann worthier av Khaganate enn han "]. Men den unge mannen var en Mussulman, og de gir Khacanship bare for jøder. Den Khacan har en trone og paviljong av gull: disse er ikke lov til noen annen person. Palasset av Khacan er loftier enn de andre edifices.

Passasjen om dydig ung mann som selger brød, eller hva det er, i samvirkelag høres heller ut som en tale om Harun al-Rashid. Hvis han var arving til den gyldne tronen reservert for jøder, hvorfor da han ble brakt opp som en dårlig muslim? Hvis vi skal gi noen mening i det hele tatt av historien, må vi anta at Kagan ble valgt på styrken i hans edle dyder, men valgt blant medlemmene av "Imperial Race" eller "familie av notables". Dette er faktisk den vise av Artamonov og Zeki Validi. Artamonov holder at Khazars og andre Turkish people ble styrt av etterkommere av Turkut dynastiet, det erstwhile sovereigns av defunct Turk Empire (jf. ovenfor, avsnitt 3). Zeki Validi tyder på at "Imperial Race" eller "familie av notables", som Kagan må tilhøre, refererer til de gamle dynastiet av Asena, nevnt i kinesiske kilder, en slags ørken aristokrati, som tyrkisk og Mongol herskere tradisjonelt hevdet nedstigningen. Dette høres ganske sannsynlig og går noen vei mot å forene de motstridende verdier implisitt i fortellingen bare sitert: den edle ungdom uten dirhem til navnet hans - og den pomp og forhold rundt det gyldne tronen.

Vi er vitne til overlapping av to tradisjoner, som den optiske forstyrrelser av to bølge-mønstre på en skjerm: den asceticism av en stamme av hard-living ørkenen nomadefolk, og glitter av en Royal Court prospering på handel og håndverk, og strever til outshine sine rivaler i Bagdad og Konstantinopel. Tross alt, det creeds professed av de luksuriøse domstoler hadde også blitt inspirert av ascetic ørken-profeter i det siste .. Alt dette ikke forklare den oppsiktsvekkende delingen av guddommelige og verdslige makt, tilsynelatende unikt i denne perioden og region. Som Bury skrev: 43 "Vi har ingen informasjon på det tidspunktet den aktive myndighet av Chagan ble utvekslet for hans guddommelige nullity, eller hvorfor han ble opphøyet til en posisjon som ligner på keiseren av Japan, der hans eksistens, og ikke hans regjering, ble ansett som viktig for velferden i staten. " . En spekulativ svaret på dette spørsmålet har nylig blitt foreslått avArtamonov. Han hevder at aksept av jødedommen som statens religion var et resultat av et coup d'etat, som samtidig redusert Kagan, etterkommer av en hedensk dynastiet som allegiance til Mosaic loven kunne egentlig ikke være klarert, til bare en frontfigur . Dette er en hypotese så godt som alle andre - og med så lite bevis for å støtte den. Likevel synes det sannsynlig at de to hendelsene - vedtakelsen av jødedommen og etablering av dobbel kingship - var annen koblet .* [Før konvertering til Kagan var likevel rapportert å spille en aktiv rolle - som for eksempel i sin kontakt med Justinian. For å komplisere saker videre, den arabiske kilder noen ganger referere til "Kagan" når de tydelig betyr "BEK" (som "Kagan" var den generelle termen for "linjal" blant mange stammene), og de kan også bruke forskjellige navn på BEK , Som den følgende listen viser (etter Minorsky, Hudud Al Alam, s. 451)


Tilbake til Norske siden